De techniek van de Crystal Sound Board
Het bijzondere van het Crystal Sound Board ofwel glazen klankbord voor piano's en vleugels zit hem in de eigenschappen van glas in vergelijking tot hout. De eigenschappen van een klankbord van (gehard) glas zijn volledig voorspelbaar gerekend over de hele levensduur van de piano. Dit in tegenstelling tot een houten klankbord, dat meestal is vervaardigd uit speciaal resonerend sparrenhout. Hoe goed ook uitgevoerd, eventueel met houten stroken, ribben of spreidsels aan de achterzijde, de eigenschappen van een houten klankbord wijzigen in de loop van de tijd.
Bovendien zijn de eigenschappen van zo'n houten klankbord afhankelijk van thermische of andere omgevingsomstandigheden (denk aan luchtvochtigheid). Glas, en zeker gehard glas, is een homogeen materiaal. Lang niet zo gevoelig als hout dus. En het veroudert ook niet zo snel als hout.
Het Crystal Sound Board ofwel glazen klankbord voor piano's en vleugels is de meest omvattende verbetering van de piano sinds eeuwen. Een klankbord maakt de vibraties of trillingen die in een muziekinstrument (zoals een piano) worden opgewekt hoorbaar (via de zogenaamde kam). Omdat het klankbord de geluidskwaliteit van een muziekinstrument bepaalt, is het een zeer kritisch onderdeel van het instrument. Geen twee houten klankborden klinken hetzelfde, ze zullen altijd verschillen in resonantie. Dat komt doordat de omstandigheden waaronder het gebruikte hout groeit nooit volledig te controleren is.
Glas daarentegen, en zeker gehard glas, is een homogeen materiaal. Het is niet zo gevoelig als hout, en het veroudert ook niet zo snel als hout. Nu schrijft de conventie hout voor. Al eeuwen worden piano's van een houten klankbord voorzien. Daardoor klinkt het vreemd, een klankbord van glas. Theoretisch. Maar iedereen die wil kan met eigen oren horen dat een klankbord van glas in de praktijk allesbehalve vreemd klinkt. Dat is de praktijk van het Crystal Sound Board.
Omdat glas zo homogeen is, kunnen de eigenschappen op voorspelbare wijze beïnvloed worden door bijvoorbeeld ronde gaten of andere (halfronde) uitsparingen in het glas aan te brengen. In het midden of aan de rand: soms kan dat ook handig zijn om bijvoorbeeld bevestigingselementen in de piano op elke gewenste plaats aan te kunnen brengen zonder dat die in contact komen met het klankbord. Kortom: toepassing van een glazen klankbord heeft niet alleen klanktechnische, stemtechnische en esthetische voordelen, maar ook constructietechnische.
Voor meer informatie over het Crystal Sound Board of een bezoek aan Stemco kunt u contact opnemen met Kees de Baat.