Wie is Stemco
Werkzaamheden
Crystal Sound Board
Techniek
Muziek
Contact
Nederlands Engels


Crystal Sound Board


Het Crystal Sound Board is de naam van het glazen klankbord voor piano's en vleugels, uitgevonden en ontwikkeld door pianotechnicus C.J. de Baat jr., eigenaar van pianotechnisch bedrijf Stemco. Enkele belangrijke voordelen van het Crystal Sound Board boven een conventionele houten zangbodem: dit stabiele glazen klankbord is veel minder gevoelig voor temperatuurwisselingen en vocht, de pianoklank is homogener en de tonen blijven langer klinken. Bovendien is de stemstabiliteit aanzienlijk hoger.

Crystal Sound Board © Kees de Baat . Crystal Sound Board © Kees de Baat

Lees verder op de speciale website

Het Crystal Sound Board zal niet minder dan een revolutie ontketenen in de internationale muziekwereld. De reden: dit klankbord van glas brengt de piano in een nieuw tijdperk. Een houten zangbodem is kwetsbaar en kan zonder enig probleem vervangen worden door een stabiel glazen klankbord. Het Crystal Sound Board heeft namelijk enkel voordelen.

Dit stabiele glazen klankbord is veel minder gevoelig voor temperatuur wisselingen en vocht, de pianoklank is homogener, de tonen blijven langer klinken en de stemstabiliteit is aanzienlijk hoger. Voor een goed begrip van deze voordelen volgt hier eerst heel kort enige uitleg over het klankbord van een piano.

Dit klankbord, ook wel zangbodem genoemd, versterkt de trillingen van de aangeslagen snaren en is Bekijk meer foto's van de Crystal Sound Boardmedebepalend voor het timbre van het instrument. Dit betrekkelijk eenvoudige schot wordt sinds het begin van de achttiende eeuw van hout gemaakt. Hout is echter een zeer kwetsbaar materiaal, het blijft immers 'werken' en er komen scheuren en barsten in. Een klankbord van glas maakt definitief een einde aan dat probleem. Glas is namelijk aanzienlijk stabieler dan hout.

Een piano met glazen klankbord heeft de volgende pluspunten:

Een extra pluspunt is het decoratieve aspect: het glazen klankbord biedt een onbelemmerd zicht op het binnenwerk van de piano. De doorzichtige zangbodem is overigens ook uit getint glas te vervaardigen.Het glazen klankbord is gemaakt van speciaal bewerkt en gehard glas, en kan -ook achteraf - in alle piano's en vleugels worden ingebouwd.

In het atelier van de uitvinder en tevens patenthouder C.J. de Baat jr. staat een piano met ingebouwd Crystal Sound Board. U bent van harte uitgenodigd een afspraak met hem te maken voor een demonstratie om uw eigen oren en ogen te overtuigen van de bijzondere kwaliteit van de glazen zangbodem.

 

Voor meer informatie over het Crystal Sound Board of een bezoek aan Stemco kunt u contact opnemen met Kees de Baat.